Musica Ficta

El Cor de Cambra “Musica Ficta” està considerat com un dels grups més destacats en la interpretació de la música antiga a la península Ibèrica. Des de la seua fundació, l'any 1992, ha realitzat gires i concerts en els més importants festivals, com ara: Segles d'Or, Quinzena Musical Donostiarra, Societat Estatal Carles V i Felip II, Festival del Camí de Santiago, etc. Amb el fi de reproduir fidelment el so de les capelles musicals del Renaixement, col·labora assíduament amb l'Ensemble Fontegara, que utilitza instruments originals de l'època. Fins al moment tenen quatre discs en el mercat, i han enregistrat, pels segells Cantus i Enchiriadis, música de T.L. de Victoria, F. Guerrero i C. de Morales. Obtenen un gran acolliment als Estats Units i al Japó, així com destacats premis com: el 10 de Répèrtoire, a França, o les cinc estreles de la revista Goldberg. L'any passat van editar el cinqué disc amb el títol Cantus Firmus, un homenatge a la monodia medieval.

 

 

 

 

Anselmo Serna

Naix a Villamayor de Teviño (Burgos). Realitzà els estudis musicals al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid: musicologia amb el P. Samuel Rubio, clave amb Genoveva Gálvez i orgue amb Miguel del Barco. Així mateix es diploma en cant gregorià a l'Escola Superior de Música Sagrada, amb el P. Tomás de Manzárraga.

En 1974 obtingué el premi d'honor en l'especialitat d'orgue. Posteriorment, es traslladà a Roma per estudiar amb el mestre Fernando Germani. Ha perfeccionat els estudis amb els mestres: S. Kastner, M. Radulescu, H. Meister, G. Bovet i M. Torrent entre altres.

Des de fa vint anys col·labora, regularment, amb l'Orquestra Simfònica d'RTVE, amb la Simfònica de Madrid i amb la Nacional d'Espanya. Així mateix ha col·laborat amb l'Orquestra de la Comunitat de Madrid, la Simfònica d'Israel, la Simfònica de Màlaga, etc.

Com a solista, ha intervingut en els principals festivals de música del nostre país.

Ha enregistrat més de 15 discs compactes amb l'Orquestra Simfònica d'RTVE.

Des del 1978, és professor d'orgue del Conservatori de Música de Madrid.

 

 

Raúl Mallavibarrena

Nascut a Oviedo el 1970, començà els estudis de música amb el seu pare, Juan Bautista Mallavibarrena. Més tard estudià guitarra amb Carmen Ros al Conservatori Superior de Música de Madrid. Començà a dirigir cors als 17 anys i s'especialitzà en la música del Renaixement i del Barroc. Estudià flauta amb Giulio Capocaccia; teoria musical amb Álvaro Zaldivar; música de cambra amb Emilio Moreno; cant gregorià amb Ismael Fernández de la Cuesta i direcció amb Martin Schmidt i Helmunt Rilling. És fundador i director dels grups: “Musica Ficta”, Ensemble Fontegara i Civitas Harmoniae, conjunts amb els quals ha oferit nombrosos concerts en diversos festivals i cicles. També és fundador del segell discogràfic Enchiriadis. Raúl Mallavibarrena ha impartit cursos de polifonia renaixentista a Buenos Aires i Montevideo.

 

 

Vicent Andrés Ballester

Naix a Dénia. S'inicia a la guitarra amb el professor Joaquín Boscá, qui li aconsella seguir al Conservatori Oscar Esplà d'Alacant. Amplia els estudis al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i finalitza els estudis de grau superior amb el mestre José Tomás al Conservatori d'Alacant.

Del 1982 al 1987 va dirigir l'Orfeó de Dénia. Ha sigut coordinador del Curs Internacional de Música, del Curs Internacional de Cant Tenor Cortis i de la Setmana Internacional de Música de Dénia, des de la primera edició, el 1988, fins al 1998.

És professor de guitarra del Conservatori Professional Tenor Cortis de Dénia des de la seua creació, el 1983. Ha impartit classes en els Cursos Musicals d'Estiu vila de Pedreguer.

Participa com a guitarrista en recitals poètics juntament amb el poeta Gemain Droogenbroodt i va col·laborar en un reportatge dedicat al poeta, realitzat per la televisió belga. També és membre de diversos grups de cambra, com ara: duo amb l'organista i clavecinista Josep Vicent Giner, duo amb el guitarrista Miguel Pérez Perelló, amb qui actualment està elaborant l'enregistrament d'un disc compacte de música de compositors espanyols. Ha estrenat obres dels compositors Thierry Laforge i Vicent Roncero. Realitza concerts en diversos festivals i ciutats, com ara: París, Aix a Provenç, Evián (França), Ginebra, Vevey (Suïssa), Bottrop (Alemanya), Auditori del Museu Olímpic de Laussane, etc.

 

 

Josep Maria Mas i Bonet

Realitzà els estudis al Conservatori Superior Municipal de Barcelona que finalitzà amb el Premi Extraordinari d'Orgue del grau superior i el títol de professor superior d'orgue. Participà en diversos cursos de perfeccionament a Holanda, amb Piet Kee i Anton Heiller, i, a França, amb Xavier Darasse.

Del 1974 al 1983 residí a Basilea (Suïssa) on estudià amb Eduard Müller i Anton Heiller, i el 1979, obtingué el Diploma de Virtuosisme del Conservatori de Música de Basilea per unanimitat del Jurat. També estudià clavicèmbal i baix continu a la Schola Cantorum Basiliensis. Posterioment estudià, sota la direcció del musicòleg M.S. Kastner, becat per la Fundació Calouste Gulbenkian de Lisboa, musicologia i interpretació de la música ibèrica dels segles XV al XVIII.

Per tal de donar a conèixer aquesta música i els orgues històrics de Catalunya, fundà el 1980, el Curs Internacional d'Interpretació de Música Ibèrica Antiga, a Torredembarra i Montblanc, on ensenya cada estiu. Imparteix classes magistrals de música ibèrica a diversos conservatoris europeus.

Ha enregistrat diversos discs compactes de música ibèrica amb els orgues de Torredembarra (Motete Ursina), a Montblanc (Audio -Visuals de Sarrià), amb els orgues de Montblanc i Sa Pobla (Mallorca) per a la col·lecció “Los órganos históricos de España” editat per la casa Auvidis - Valois, i amb l'orgue de Montblanc per a Auvidis Ibèrica. Ha fet enregistraments per a les ràdios de França, Holanda, Itàlia, Suïssa, Ràdio Nacional d'Espanya, Catalunya Música...

El seu repertori comprén les obres dels compositors antics, romàntics, contemporanis i de cambra amb orgue. Entre altres, cal destacar la integral del Livre du St. Sacrement d'O. Messiaen que va interpretar per primera vegada a Espanya a la catedral de Barcelona en 1994, i a Suïssa, a la catedral de Ginebra en 1995.

Ofereix nombrosos concerts a Catalunya, a l'Estat Espanyol, a la majoria de països europeus fins a Turquia i Amèrica del Sud.

És catedràtic d'orgue i baix continu, d'història de la música i d'estètica al Conservatori Superior de Música del Liceu, de Barcelona , i organista titular de l'església Prioral de St. Pere de Reus, on resideix.

 

 

Esteban Elizondo

Naix a Sant Sebastià el 1945. En finalitzar els estudis de piano i orgue obté el primer premi en ambdós instruments. Posteriorment es traslladà a l'Escola Superior de Música de Viena, on amplià durant tres anys els estudis d'orgue amb el mestre Anton Heiller. Més tard realitzà diversos cursos d'especialització a Haarlem (Holanda), Palma de Mallorca, Torredembarra, etc.

Ingressa com a professor al Conservatori Superior de Música de Sant Sebastià en 1971. A partir d'aquesta data realitza una intensa labor, tant en el terreny pedagògic com artístic, actuant com a organista a la major part dels països europeus, als Estats Units, Canadà i Japó. Ha col·laborat, així mateix, com a solista amb diverses orquestres, interpretant els concerts per a orgue de F. Poulenc, G.F. Händel, F.X. Brixi, F.J. Haydn, D. Cimarosa, etc.

Esteban Elizondo, d'altra banda, és el creador i coordinador del Curs Internacional de Música Romàntica per a Orgue que se celebra tots els anys a Sant Sebastià, al qual acudeixen organistes de tot el món. Actua també com a assessor en la restauració d'orgues de diversos estils. En els últims anys ha enregistrat dotze discs compactes, per tal de donar a conèixer, especialment, autors espanyols dels segles XVI al XVIII i la música de final del segle XIX i començament del XX, que roman, en gran part, en oblit. Recentment ha enregistrat, per primera vegada, la integral per a orgue de Jesús Guridi amb la firma Aeolus d'Alemanya.

Enguany ha presentat la seua tesi doctoral L'Orgueneria Romàntica al País Basc i Navarra, que ha despertat gran interés a diversos països europeus.

 

 

Àngel Marzal

Naix a Catarroja. Va estudiar flauta al Conservatori Superior de Música de València i, posteriorment, va perfeccionar els estudis amb Antonio Árias, a Madrid, i amb Kate Hill a Londres.

Aconseguí el primer premi en el Concurs Permanent de Joventuts Musicals d'Espanya en 1989, la qual cosa va permetre la seua presentació a l'Auditori Nacional l'any següent. També va ser guardonat en el III Concurs Nacional d'Interpretació ONCE 88 i en el XVI Concurs d'lnterpretació Eduardo López-Chavarri. Va ser becat per la Fundació Acadèmia Internacional de Música de Cambra de Barcelona i va ser invitat pel Ministeri de Cultura per participar en la Mostra Nacional de Música de Cambra 1988.

Va ser membre de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya amb la qual va enregistrar música de Manuel de Falla i Robert Gerhard i amb què va actuar en el Festival de París 1989 i al Carnegie Hall de Nova York en 1991. Ha enregistrat música barroca espanyola i també ho ha fet per a Ràdio Nacional d'Espanya i per a Catalunya Ràdio.

Ha estrenat obres de compositors contemporanis i, recentment, ha començat la seua trajectòria com a compositor amb l'estrena de la primera obra per a veu i piano sobre un text d'Ausiàs March. Ha col·laborat amb l'Orquestra Nacional d'Espanya i amb l'Orquestra de València i és invitat, freqüentment, pel Grup Instrumental de València, Collegium Instrumentale, per la Simfònica del Mediterrani i pel Quartet "Martín i Soler" entre altres agrupacions de cambra. Ha actuat com a solista amb l'Orquestra de Cambra Txeca.

Ha seguit cursos de direcció de cor i orquestra amb Eduardo Cifre i Manuel Galduf i ha debutat com a director pel maig de l'any 2001 amb El Carnestoltes dels Animals de C. Saint-Säens, al front de l'Ensemble Instrumental de Castelló. És professor de flauta del Conservatori Superior de Música de Castelló i flauta solista de l'Orquestra Simfònica de València.

 

 

Josep Vicent Giner

Organista i clavecinista nascut a Dénia en 1970. Inicia els estudis d'orgue amb el professor holandés Rynko Ottes. Continua la formació als Conservatoris Superiors de Música de Barcelona i de Múrcia, amb els professors Josep Mª Mas i Bonet (orgue) i Javier Artigas (clavecí), i a la Facultat de Música i Art Dramàtic de Viena (Àustria), amb el professor Michael Radulescu (orgue) i Karl Östereicher (direcció d'orquestra).

Finalitza els estudis superiors amb les màximes qualificacions en ambdues especialitats, orgue i clavecí, i cal destacar el Premi Extraordinari fi de carrera d'orgue al Conservatori del Liceu de Barcelona; el segon premi en el Concurs Permanent de Jóvens Intèrprets de Joventuts Musicals Espanyoles realitzat a Sevilla en 1992; el grau acadèmic "Magister Artium" de la Universitat de Viena, amb la qualificació de cum Laude, i el Premi al Mèrit Artístic del Ministeri de Ciència i Cultura Austríac.

És invitat regularment a participar en festivals, tant a la península Ibèrica com a Europa, com a organista i clavecinista solista, on ofereix programes de música renaixentista, barroca, romàntica, contemporània i de cambra. És director dels Cors de veus blanques de Dénia i Pedreguer. Ha realitzat enregistraments per a Ràdio 2 Clàssica, Canal 9, Catalunya Música, WDR 3, etc.

Actualment està realitzant l'enregistrament d'una col·lecció de discs compactes per a Produccions Ciutat Barroca, amb el títol "Col·lecció Instrument Rei", el primer dels quals, dedicat al romanticisme, es realitzà amb el gran orgue Cavaillé-Coll de la basílica de Santa Maria del Cor de Sant Sebastià.

És membre del grup de cambra Accademia Arcadia i del Trio Joan Baptista Comes. Col·labora, regularment, amb l'Orquestra de València i amb la Reial Filharmonia de Galícia. És director artístic del Festival Internacional d'Orgue, que se celebra anualment, a l'església de la Santa Creu de Pedreguer (Alacant).

És professor d'estètica i d'història de la música al Conservatori Superior de Música de València.

 

 

Juan María Pedrero

Naix a Zamora en 1974. Començà els estudis de piano a la seua ciutat natal amb Natividad Gamazo, i els d'orgue amb el professor Josep Maria Mas i Bonet. Durant el curs 1992-1993, assisteix a la sèrie de classes magistrals impartides pel mestre Michael Radulescu a Barcelona sobre l'obra integral per a orgue de J. S. Bach.

En 1993 es traslladà a Barcelona, on realitzà la carrera d'orgue al Conservatori Superior de Música del Liceu, sota la direcció del professor Mas i Bonet. Finalitzà els estudis amb les màximes qualificacions i l'obtenció dels Premis d'Honor en Grau Mitjà i Grau Superior. Així mateix, obté el Títol Superior de Piano amb les màximes qualificacions a la classe del professor Ramón Coll.

Prossegueix la formació a França, on estudia interpretació i improvisació amb François-Henri Houbart al Conservatori d'Orleans, on aconseguí, en 1999, un Premier Prix de Perfectionnement. Aquest mateix any obté una beca de la Fundació La Caixa de Barcelona que li permet continuar els estudis de perfeccionament a París amb Marie-Claire Alain. Al maig de l'any 2000 obtingué el primer premi en el Concours Interconservatoires de France, celebrat a Angers. Ha oferit nombrosos recitals a Espanya i França, a més de formar un duo estable amb el trompetista José Miguel Martín.

Al setembre de l'any 2001 és nomenat organista titular del Sapporo Concert Hall-Kitara de Japó, la qual cosa li ha permés desenvolupar una intensa activitat organística. Ha oferit recitals a Sapporo, Tòquio, Yokohama, Kyoto, Niigata, Morioka, etc.; concerts amb orquestra i cors: Sapporo Symphony Orchestra (Concert per a orgue de F. Poulenc), Sapporo Academy Chorus (Requiem de G. Fauré), Pacific Music Festival Orchestra, dirigida per Charles Dutoit, i, endemés, ha adquirit una valuosa experiència en el camp de la docència impartint seminaris i classes magistrals d'orgue.

En 1997 enregistrà el primer disc compacte, dedicat a la música ibèrica dels s. XVI, XVII i XVIII, per a l'exposició “Las Edades del Hombre” i, recentment, ha enregistrat el segon disc compacte amb l'orgue de Kitara, amb obres de J.B. Cabanilles, L.N. Clérambault, J.S.. Bach, J. Brahms i M. Duruflé.

 

 

Patrícia Llorens

Naix a Algemesí. Cursà la carrera de cant al Conservatori Superior de Música de València amb Ana Luisa Chova. Posteriorment segueix cursos de perfeccionament amb Helmut Lips, Carlo Bergonzi, Elena Obratsova, Miguel Zanetti, Ileana Cotrubas i Isabel Garcisanz. Com a becària de la Fundació Música 92 estudia durant dos anys a París amb Mady Mesplé i Susanne Sarroca.

Ha aconseguit el segon premi en el Festival Líric de Callosa d'en Sarrià atorgat per Elena Obratsova i el tercer premi en el Concurs de Cant Ciutat de Logronyo. Ha sigut finalista europea en el V Concurs de Cant Luciano Pavarotti.

Com a intèrpret de Lied, ofereix nombrosos recitals al Palau de la Música de València, a la Fundació Juan March de Madrid, a Conca, Mallorca, Sevilla, París... Ha enregistrat cançons del compositor valencià J.M. Gomis i, també, les òperes Els Elements i Júpiter i Danae d'Antonio Literes, La Madrilenya del compositor Vicent Martín i Soler i l'Oratori Sacre de Teodoro Ortells amb el grup de música antiga La capella de ministrers.

En el camp de l'òpera, ha debutat en la temporada lírica del Liceu cantant el paper de Flor en Parsifal sota la direcció d'A. Ros Marbá. També ha cantat El Triomf del Tirant (Ama) del compositor Amando Blanquer i la Dama, en Macbeth, de G. Verdi sota la direcció d'Antonello Allemandi, així com els papers de Micaela en Carme, la Mimí de La Bohème i la comtessa de Les Noces de Fígaro de W.A. Mozart.

És professora de cant del Conservatori Superior de Música de València.

 

 

Pepa Álvarez

Naix a Ondara. Cursà estudis musicals als Conservatoris Superiors de Música d'Alacant i València on obté la titulació de professora de piano. Continua la formació sota la direcció del professor i concertista José Ortiga Belmonte.

Durant quatre anys participa en els Cursos de Pedagogia Musical Especialitzada (Ward) impartits per Luis Elizalde a l'Escola de Música Sacra de Madrid, la Universitat Complutense de Madrid, l'Institut Joan Llongueres de Barcelona (Dalcroze) i en els cursos de l'Institut Kodály de la Schola Cantorum d'Algemesí.

Ha participat en diversos cursos de direcció coral entre els quals destaquen: els Cursos Internacionals de l'Orfeó Lleidatà, els Cursos de Direcció Coral de Panticosa i Segorb i el Curs de Direcció de Cors Infantils (SIC) de Barcelona, amb els directors Viky Lumbroso, Diego Ramon i Lluch, Naomi Farahn i Carles Ponseti.

Ha estat professora de piano i llenguatge musical del Conservatori Superior de Música d'Alacant, del Conservatori Tenor Cortis de Dénia i de l'Escola Municipal de Música de Pedreguer. De l'any 1994 al 1999 és professora de direcció coral en els Cursos de Tècnica Vocal de Dénia.

L'any 1989 assumeix la direcció de l'Orfeó de Dénia i participa en events musicals, com ara: els Festivals Corals de la Generalitat Valenciana, els Aplecs Corals de la Marina Alta i la Ribera, els Festivals de Cant Coral ciutat de Dénia i el IV Festival Internacional d'Orgue de Pedreguer, on realitzà l'estrena del l'obra Fuente de Vida de Josef Lammerz.