ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA (OMA)

Orquestra de La Marina Alta (O.M.A.)

L'Orquestra de la Marina Alta, creada l'any 1998 pel director d'orquestra Francesc Estévez, naix amb l'afany de cobrir un buit important en la cultura de la nostra comarca. L'Orquestra de la Marina Alta està concertada amb la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) integrada per 33 municipis.
Va fer el concert de presentació el 22 d'agost de 1998 en el marc de la Xª Setmana Internacional de la Musica de Dénia amb la representació de l'òpera de Mozart Bastien und Bastienne. Fins avui ha realitzat mes de 100 concerts per tots els pobles de la comarca, en les seues dues formacions: OMA (Orquestra de la Marina Alta) i JOMA (Jove Orquestra de la Marina Alta). Cal destacar els concerts de Calp, amb el tenor José Sempere i Ondara amb motiu de la inauguració dels seus auditoris Municipals. En el concert de Calp el concert es va enregistrar i es va editar un CD d'àries d'òpera.
L'Orquestra de la Marina Alta ha compartit escenari amb solistes tan prestigiosos com: David Menéndez, Carmen Avivar, Isidro Anaya, J. A. Allemany, Vicens Prats, Thomas Indermühle, Wolgang Meyer, Joan Enric Lluna, Miquel Pérez, Cristina Martí, Boris Monoszon, Eriko Takezawa i Josep Vicent Giner.
Ha enregistrat dos discs compactes, un amb les obres per a corda de W. A. Mozart i un altre amb la Música per al Reials Focs d'Artifici i la Música Aquàtica de G.F. Handel.

CRISTINA MARTÍ · guitarra

Cristina Martí

Naix a Pedreguer l’any 1983. Cursà els estudis de Grau Mitjà de guitarra al Conservatori Tenor Cortis de Dénia, amb Concha Ballester, finalitzant-los amb el Premi Extraordinari.
Va obtenir el 1r premi de la X edició del Concurs de Joves Intèrprets Ruperto Chapí de Villena, així com el premi a la millor guitarrista del País Valencià en l’XI edició del Concurs Francesc Tàrrega de Vila Real. Realitza cursos de perfeccionament amb José Tomás, Carles Trepat, Manuel Barrueco, Hopkinson Smith, Josep Vicent Giner, etc.
Actualment cursa estudis de grau superior al Conservatori Superior Oscar Esplà d'Alacant amb el professor Ignacio Rodes.

JUAN RAMÓN PÉREZ · flauta de bec

Juan Ramón Pérez

Naix en Conca en 1963. Obté el títol de Professor Superior de Música, en l'especialitat de Flauta de Bec, en el Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, amb la qualificació de Menció d'Honor.

Ha rebut classes de perfeccionament tècnic relacionats amb els diferents estils que abraça la història d'aquest instrument (medieval, renaixement, barroc i s.. XX), com a alumne d'especialistes en Música Antiga, (Álvaro Marías, Ricardo Kanji, Baldrik Deeremberg i Jordi Savall entre altres)

Al llarg d'aquests anys ha sigut membre del Trio de Música Clàssica La Tarantel•la i del Trio de Música Antiga Il Dolcimelo. Ara forma part de l'Accademia Arcadia (Barroc) i, del sextet de flautes renaixentistes de Barcelona Sforzinda. Ha sigut professor de música en l'Ensenyança Secundària.

FRANCESC ESTÉVEZ · director

Francesc Estévez

Nascut a Ondara, inicià els seus estudis musicals en el Conservatori Superior de Música de València, on va cursar les especialitats de Piano, Violí, Harmonía, Contrapunt, Fuga, Composició e Instrumentació, destacant entre els seus professors Amando Blanquer. Posteriorment cursa estudis superiors de Composició i Direcció de Orquestra en el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid amb els mestres Antón García Abril i Enrique García Asensio. Realitza estudis de perfeccionament amb Helmuth Rilling, Miguel Angel Gómez Martínez, Karl Österreicher y Richard Edlinger.
En 1998 fou seleccionat per la Universidat de Harfort (Connecticut) EE.UU. per a estudiar Direcció de Orquestra amb els mestres Harold Faberman, Kennet Kiesler, Daniel Lewis i Jonh Corigliano.
En 1998 funda l’Orquesta de la Marina Alta (O.M.A.), agrupación de la qual es director titular i amb la que realitza actuacions en la Comunidad Valenciana.
Ha enregistrat el CD Opera Recital, amb el tenor José Sempere, les obres per a corda de W. A. Mozart i la Música per als Reials Focs d’Artifici i la Música Aquàtica de G.F. Handel, al capdevant de la Orquestra de la Marina Alta (O.M.A.)

JAUME SIGNES · trompeta

Jaume Signes

Realitza els seus estudis en el Conservatori Óscar Esplá d'Alacant i en el Conservatori Superior de València, on va obtindre el títol Superior de Trompeta.
Va realitzar cursos de perfeccionament amb José Mª Ortí, P. Thibaud, M. Mellaerts, J. Miler, J. Harjanne, E. Aubier, etc.
Ha realitzat diversos concerts amb el Trio Ciutat d'Osca i el Quintet Óscar Esplá d'Alacant, i ha actuat com a solista en diverses agrupacions orquestrals.
Ha sigut director de la banda Unió Musical de Beniarbeig, de la banda "La Paz" de Sant Joan i ha participat com a director invitat en diverses agrupacions musicals.
És professor de trompeta en el Conservatori Superior de Música d'Alacant.

RAFAEL TORTAJADA · trombó

Rafael Tortajada

Naix a Benaguasil (València) en 1975. Realitza des dels 6 anys tots els estudis musicals sota la direcció del seu propi pare Rafael Tortajada Durá (Professor del Conservatori Superior de música de València i Trombó solista de l'Orquestra de València) Està en possessió dels premis extraordinaris fi de carrera en l'especialitat de trombó, bombardí i música de cambra.
En 1990 és becat per l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants d'Espanya, A.I.E., per a ampliar estudis a Barcelona amb Miguel Rivera (trombó solista de l'Orquestra Ciutat de Barcelona). Ha perfeccionat estudis amb A.Rosin, M.Becquet i B.Slokar.
És col•laborador habitual de diverses orquestres espanyoles. Pertany al conjunt de solistes de vent Mare Nostrum, destacant la seua visita i participació al Mid-West International Band and Orchestra Clinic, celebrat a Chicago (E.E.U.U.).
Ha impartit cursos de perfeccionament per a instrumentistes de metall.
Des de 1998 és Professor de trombó del Conservatori Superior de Música Oscar Esplá d'Alacant.

JOSEP VICENT GINER · orgue

Josep Vicent Giner

Organista i clavecinista nascut a Dénia. Va realitzar els seus estudis amb els professors Rynko Ottes, Javier Artigues, Josep Mª Mas i Bonet i Michael Radulescu. Finalitza els estudis superiors amb les màximes qualificacions, destacant el Premi Extraordinari fi de carrera, el grau acadèmic “Magister Artium” de la Universitat de Viena, amb la qualificació de cum Laude, i el Premi al Mèrit Artístic del Ministeri de Ciència i Cultura Austríac.

Oferix concerts regularment tant a la Península Ibèrica com a Europa, com a organista i clavecinista solista, amb programes de música renaixentista, barroca, romàntica, de cambra i contemporània (estrenant obres d'Amando Blanquer i Josef Lammerz). Com a professor invitat impartix seminaris i cursos d'interpretació. És professor del Conservatori Superior de Música d'Alacant.

JOSÉ L. GONZÁLEZ URIOL · orgue

José L. González Uriol

José L. González Uriol és natural de Saragossa. Catedràtic d'Orgue i Clavecí del Conservatori Superior de Música de Saragossa. Està reconegut en el món sencer com a especialista en Música Antiga de Tecla.

Ha perfeccionat els seus estudis musicals, baix el magisteri dels Prof. Montserrat Torrent (Barcelona), Macario Santiago Kastner (Lisboa), Luigi F. Tagliavini (Bolonya) i Gustav Leonhardt (Amsterdam).

Invitat pels Festivals Internacionals i Centres Musicals més importants del món, ha participat com a jurat en els concursos més prestigiosos d'Europa i la seua carrera concertística li ha portat a viatjar pels cinc continents.

Com a especialista de música antiga espanyola, ha realitzat nombrosos enregistraments discogràfiqus, entre els que cal destacar el doble disc compacte dedicat a Antonio de Cabezón, enregistrat en els orgues històrics més importants d'Europa.

Organista Titular de l'orgue històric “José de Sesma” (1692) del Pati de la Infanta i de l'orgue “Spaeth” de la Reial Capella de Santa Isabel de Portugal de Saragossa, Conseller de número de la Institució Ferran el Catòlic i fundador de la secció de Música Antiga d'esta Institució. És Director del Curs i Festival de Música Antiga de Daroca des de 1979.

Està en possessió de la Creu d'Alfons X el Savi i de la Medalla d'Or de les Corts d'Aragó, per la seua labor al servici de la música a Aragó.

JOSEP Mª MAS I BONET · orgue

Josep Mª Mas i Bonet

Realitzà els estudis al Conservatori Superior Municipal de Barcelona que finalitzà amb el Premi Extraordinari d'Orgue del grau superior i el títol de professor superior d'orgue. Participà en diversos cursos de perfeccionament a Holanda, amb Piet Kee i Anton Heiller, i, a França, amb Xavier Darasse.

Del 1974 al 1983 residí a Basilea (Suïssa) on estudià amb Eduard Müller i Anton Heiller, i el 1979, obtingué el Diploma de Virtuosisme del Conservatori de Música de Basilea per unanimitat del Jurat. També estudià clavicèmbal i baix continu a la Schola Cantorum Basiliensis. Posterioment estudià, sota la direcció del musicòleg M.S. Kastner, becat per la Fundació Calouste Gulbenkian de Lisboa, musicologia i interpretació de la música ibèrica dels segles XV al XVIII.

Per tal de donar a conèixer aquesta música i els orgues històrics de Catalunya, fundà el 1980, el Curs Internacional d'Interpretació de Música Ibèrica Antiga, a Torredembarra i Montblanc, on ensenya cada estiu. Imparteix classes magistrals de música ibèrica a diversos conservatoris europeus.

Ha enregistrat diversos discs compactes de música ibèrica amb els orgues de Torredembarra (Motete Ursina), a Montblanc (Audio -Visuals de Sarrià), amb els orgues de Montblanc i Sa Pobla (Mallorca) per a la col•lecció “Los órganos históricos de España” editat per la casa Auvidis - Valois, i amb l'orgue de Montblanc per a Auvidis Ibèrica. Ha fet enregistraments per a les ràdios de França, Holanda, Itàlia, Suïssa, Ràdio Nacional d'Espanya, Catalunya Música...

Ofereix nombrosos concerts a Catalunya, a l'Estat Espanyol, a la majoria de països europeus fins a Turquia i Amèrica del Sud.

És catedràtic d'orgue i baix continu al Conservatori Superior de Música del Liceu, de Barcelona , i organista titular de l'església Prioral de St. Pere de Reus, on resideix.

ORIOL ROMANÍ · clarinet

Oriol Romaní

Nascut a Barcelona el 1959, es va iniciar en la música en l'ambient familiar. Estudià clarinet i interpretació amb Juli Panyella, Thea King, Anton Weimberg, Tony Pay, Igor Markevitch i Giörgy Sebök. Va ser fundador i cosolista de la Joven Orquesta Nacional de España i membre de l'Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i de Barcelona 216.

Ha actuat per tot Catalunya i arreu d'Europa amb els pianistes Mary Ruiz-Casaux, Julius Drake, Joan Rubinat i Emili Brugalla, els violoncel.listes Susana Stefanovic i Radu Aldulescu, les sopranos Montserrat Alavedra i Juliane Banse, els quartets de corda Euler de Basilea i Casals, i com a solista, acompanyat per diverses orquestres nacionals i estrangeres. Recentment ha tocat obres de Gershwin i Piazzolla acompanyat per la Polish Chamber Philarmonic Orchestra.

Joaquim Homs, Xavier Montsalvatge i István Vántus li han dedicat obres per als seus recitals de clarinet sol, entre els quals destaquen Meditacions, El món musical de Joan Miró i La teva veu, amic -música de Joaquim Homs inspirada en textos de Tagore i Valéry-. Ha enregistrat la integral de l'obra per a clarinet de Joaquim Homs (Columna, 2000).

Ha participat en espectacles en què la música s'uneix al teatre, a la poesia o a la dansa. És autor dels llibres La música, font de salut (Amalgama, 1998) i Tocats pel jazz (Amalgama, 2000). És membre dels grups de jazz clàssic Barcelona Swing Serenaders i New Orleans Blue Stompers.

ESTEBAN ELIZONDO · orgue

Esteban Elizondo

Naix a Sant Sebastià el 1945. En finalitzar els estudis de piano i orgue obté el primer premi en ambdós instruments. Posteriorment es traslladà a l'Escola Superior de Música de Viena, on amplià durant tres anys els estudis d'orgue amb el mestre Anton Heiller. Més tard realitzà diversos cursos d'especialització a Haarlem (Holanda), Palma de Mallorca, Torredembarra, etc.

Ingressa com a professor al Conservatori Superior de Música de Sant Sebastià en 1971. A partir d'aquesta data realitza una intensa labor, tant en el terreny pedagògic com artístic, actuant com a organista a la major part dels països europeus, als Estats Units, Canadà i Japó. Ha col•laborat, així mateix, com a solista amb diverses orquestres, interpretant els concerts per a orgue de F. Poulenc, G.F. Händel, F.X. Brixi, F.J. Haydn, D. Cimarosa, etc.

Esteban Elizondo, d'altra banda, és el creador i coordinador del Curs Internacional de Música Romàntica per a Orgue que se celebra tots els anys a Sant Sebastià, al qual acudeixen organistes de tot el món. Actua també com a assessor en la restauració d'orgues de diversos estils. En els últims anys ha enregistrat dotze discs compactes, per tal de donar a conèixer, especialment, autors espanyols dels segles XVI al XVIII i la música de final del segle XIX i començament del XX, que roman, en gran part, en oblit. Recentment ha enregistrat, per primera vegada, la integral per a orgue de Jesús Guridi amb la firma Aeolus d'Alemanya.

La seua tesi doctoral L'Orgueneria Romàntica al País Basc i Navarra ha despertat gran interés a diversos països europeus.

Orquestra Simfònica d'Alacant (OSA)

Orquestra Simfònica d'Alacant(O.S.A.)

L’OSA va ser creada en el 1996 per iniciativa de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant. La presentació oficial va ser el dia 27 de Novembre de 1996 al Teatre Principal d’Alacant, sota la direcció del seu director titular, Joan Iborra.

Des de la creació de la Simfònica d’Alacant, la vida musical de la ciutat i de la província s’ha vist notablement enriquida. Als seus concerts han col•laborat solistes de gran relleu interna-cional. A l’Octubre de 1999, l’OSA va realitzar amb gran èxit una gira de concerts per Castella La Manxa.

La qualitat dels seus components, la creació per part d’aquestos de nombrosos grups de cambra, la tasca docent de molts d’ells, l’existència de l’Associació d’Amics de la Simfònica que, tant com a organitzadors de esdeveniments musicals, com ajudant en la formació de músics joves o compositors alacantins, entre altres activitats, són exemples de la influència de la Simfònica a la ciutat.

Joan Iborra, director

Joan Iborra

Es va formar als conservatoris d’Alcoi, València i Madrid. Ha estat membre de l’Orquesta Mundial de Juventudes Musicales, de la World Symphony Orchestra i de l’Orquesta Nacional de Espanya, actuant als cinc continents sota la batuta de grans directors, com ara Eric Leinsdorf, Karel Ancerl, Witold Rowinsky, Arthur Fiedler, etc.

Ha estat professor de percussió al Reial Con-servatori de Música de Madrid, i des de 1984 és professor al Conservatori Superior d’Alacant. Col•labora com a professor i director del grup de percussió de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), la Joven Orquesta de Euskadi, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i la Joven Orquesta de Canarias.

Està en possessió del títol de Cavaller de l’ordre del Mèrit Civil, atorgada pel Rei Joan Carles I.

Joan Iborra és director titular des de la seua fundació a l’any 1996, de l’Orquestra Simfònica d’Alacant i Director Artístic i Titular de la Banda Filharmònica de la Universitat d’Alacant. Ha estat nomenat durant l’any 2004, director del Conservatori Superior de Música Oscar Esplá d’Alacant.